LED TV Nasıl çalışır?

img-thumbnail

Geçmiş yuzyıllardan bu yana bu şimdiki yuzyıl teknoloji alanında çok yeni gelişmeler gördu. Bu teknolojik gelişmeler, hayatımızı geçmişte olduğundan çok daha iyi hale getirmemize yardımcı oldu. Bugun, cep telefonları, dizustu bilgisayarlar, internet ve iletişim  dunyaya bağlanmamıza yardımcı olan diğer birçok tesis var. Bugun, tum dunya bizim emrimizde. Bu yeni dunya kureselleşen dunya olarak adlandırılır, çunku dunyadaki tum insanlar farklı iletişim modlarıyla birbirine bağlanır. Bu modlar, sosyal ağ web sitelerini ve akıllı telefonlardaki farklı uygulamaları, herhangi bir arkadaşlarımızın ulaşabileceği her zaman olmamızı sağlar. Hayatımızı değiştiren diğer keşifler ve icatlar arasında bilim alanındaki en önemli icatlardan biri likit kristal ekrandır. Sıvı kristal ekranın kısa şekli LCD olarak adlandırılır.

Neredeyse 20 yıl önce böyle bir LCD kavramı yoktu ve bu teknoloji sadece hesap makinesinin ekranlarıyla sınırlıydı, ancak şimdi bu teknoloji her evde, ofiste, hastanede, havaalanında televizyon şeklinde görulebilir.LCD olarak da bilinen bir sıvı kristal ekran, duz panel, elektronik görsel ekran kullanan bir ekrandır. Bu ekran, ışık module edici sıvı kristallerin özelliklerini kullanır. Bir araştırmaya göre, bu sıvı kristaller doğrudan ışık yaymaz. Likit kristal ekran, diğer ekranlarda olduğu gibi aynı temel teknolojiyi kullanır ve bunun dışında likit kristal çok sayıda kuçuk pikselden oluşur, diğer ekranlar ise likit kristal ekrandan daha buyuk elemanlara sahiptir.  Bugun, LCD ekranı geniş bir uygulama yelpazesinde kullanıyoruz. Bu uygulamalar arasında bilgisayar monitörleri, televizyonlar, gösterge panelleri, uçak kokpit ekranları ve tabela bulunmaktadır. Bu tur ekran, DVD oynatıcılar, oyun cihazları, masa saatleri gibi tuketici cihazlarımızda çok yaygındır. Bu ekranlar ayrıca hesap makinelerimizde ve telefonlarımızda da kullanılmaktadır.

Televizyonlarda, bu ekranlar katot ışını tupu ekranının yerini almıştır. Bir LCD kullanmanın en buyuk avantajlarından biri, LCD'de fosforun kullanılmamasıdır, böylece ekran yanık göruntusunden muzdarip değildir.  LCD ekran duşuk elektrik guç tuketimine sahiptir. Bu özellik, LCD'nin pille çalışan cihazlarda kullanılmasına izin verir. LCD, iki bardak arasında bulunan ince bir sıvı kristal tabakasından oluşur. şeffaf elektrot, yeniden yönlendirmeyi kontrol etmek için cam alt tabakaya yatırılır. Cam yuzeyinin ust ve alt kısmında paralel elektrot hattı boyunca tek bir piksel ekran elde etmek için bir satır ile elektrot sutunu arasındaki örtuşme kullanılır. iki piksel ekran elde etmek için iki sutun elektrot ile birlikte bir sıra elektrot kullanılır. Ekran vermek için LCD iki tur teknoloji kullanır, biri pasif matris olarak adlandırılır ve diğeri aktif matris teknolojisi olarak adlandırılır. Aktivatörun teknolojisi ayrıca iki ture ayrılmıştır. Bir duzlem anahtarlama twisted nematic  denir.